Klachten formulier
Klachtenregeling
De zorgverleners van onze huisartspraktijk doen hun uiterste best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn. Gelukkig verloopt het contact tussen patiënt en zorgverlener meestal naar ieders tevredenheid. Toch kan het gebeuren dat u als patiënt ontevreden bent over het handelen van de zorgverleners in onze huisartsenpraktijk. U kunt hier op verschillende manieren iets mee doen.
Stap 1:
In het algemeen kunt u de klacht het beste eerst met uw huisarts bespreken, hoe moeilijk dat voor u misschien ook is. Als de huisarts niet weet dat u ontevreden bent, kan hij ook niet proberen de klacht op te lossen.
Bij voorkeur horen wij bij het maken van een afspraak dat u een klacht wilt bespreken, zodat wij voldoende tijd kunnen inplannen voor het gesprek.
Stap 2:
Als stap 1 niet tot een bevredigend resultaat leidt, kunt u een klacht indienen bij het “Klachtenpunt Huisartsenzorg Twente”.
Ook als u bezwaren heeft tegen het indienen van een klacht volgens stap 1, kunt u stap 2 volgen.
Bij deze 2e stap zal “Klachtenpunt Huisartsenzorg Twente” zorgen voor onafhankelijke bemiddeling van klachten waarbij op een informele manier de patiënt en de klachtenfunctionaris proberen te komen tot een bevredigende oplossing.
Het “Klachtenpunt Huisartsenzorg Twente” werkt volgens de “Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg”.
Hoe kan een klacht ingediend worden?
Om een klacht in te dienen bij het “Klachtenpunt Huisartsenzorg Twente” kunt u het klachtenformulier (zie http://www.khtwente.nl/) in vullen.
Als dit voor u echt niet mogelijk is, kunt u ook een klachtenbrief schrijven en deze sturen naar:
“Klachtenpunt Huisartsenzorg Twente”,
P/A HDT-Oost,
Postbus 1084
7500 BB Enschede
Wat gebeurt er daarna?
- Klachten worden door het secretariaat gestuurd naar één van de onafhankelijke klachtenfunctionarissen. De klacht wordt hiermee in behandeling genomen. U ontvangt hier een bevestiging van.
- Vervolgens zal de klachtenfunctionaris contact opnemen met de patiënt en de huisarts. Hierbij zal verhelderd worden wat er voorgevallen is, waar de onvrede precies zit en wat er gedaan moet worden om dit op te lossen. Beide partijen krijgen de gelegenheid om een toelichting te geven. Zo nodig zal de klachtenfunctionaris u helpen met de precieze formulering van uw klacht. Ook kan de klachtenfunctionaris een bemiddelende rol spelen bij een gesprek tussen de patiënt en de huisarts.
- De klachtenfunctionaris geeft een oordeel en doet een schriftelijke uitspraak over de klacht. Ook kunnen hierbij aanbevelingen aan de huisartsenpraktijk gedaan worden om herhaling van de klacht te voorkomen. Er wordt geen uitspraak gedaan over eventuele schadevergoedingen of eventuele sancties.
- De huisarts zal in een schriftelijke reactie een eindconclusie formuleren richting de patiënt. De huisarts is niet verplicht om de aanbevelingen van de klachtenfunctionaris op te volgen, maar zal dit vaak wel doen.
Hoe lang duurt het?
Het streven is dat de klachtenfunctionaris met circa één week contact met de patiënt en de huisarts opneemt. De verheldering van het voorval en de precieze onvrede zal enkele weken in beslag nemen. Met 6 weken dient de huisarts in een schriftelijke reactie een eindconclusie te formuleren richting de patiënt. Deze periode kan uiterlijk met 4 weken verlengd worden, mits dit duidelijk met de patiënt besproken wordt.
Wat kost het?
Aan het indienen van een klacht zijn geen kosten verbonden. Wanneer u zich echter laat bijstaan door een vertegenwoordiger, advocaat of tolk, zijn die kosten voor uw eigen rekening.
Wie kan een klacht indienen?
- De patiënt zelf, of de wettelijk vertegenwoordiger van een minderjarige patiënt
- Iemand anders dan de patiënt, mits hier schriftelijk toestemming voor gegeven is door de patiënt
- Nabestaanden van een patiënt